Header Ads

TERKINI

Pelakon Izi Yahya meninggal dunia


sumber: www.mstar.com.my

Pelakon dan dramatis Izi Yahya yang cukup terkenal dengan lakonannya yang berani dan mengesankan telah meninggal dunia pada hari ini di Hospital Johor Bahru pada jam 10.30 pagi kerana sakit jantung.

Pelakon yang berusia dalam lingkungan 40an itu cukup sinonim dengan watak-watak negatif dan antagonis.

Lakonan Izi Yahya akan tetap dikenang ramai kerana Allahyarham merupakan antara pewaris yang menyambung legasi pelakon legenda berwatak jahat dan bengis seperti Salleh Kamil dan A.Rahim.

Watak negatif yang ditangani arwah Izi Yahya mampu melakari sejarah perfileman dan akan meninggalkan impak dalam perkembangan industri filem Melayu.

Izi pernah menggegarkan industri perfileman kerana aksi beraninya melakonkan watak tenteta Jepun bernama Lieutenant Akaishi yang cuba memperkosa Embun (Umi Aida) dalam filem Embun pada tahun 2002.

Gara-gara aksi panasnya itu, Izi pernah mengundang kontroversi pada tahun yang sama. Filem Embun berjaya dinobatkan sebagai Filem Terbaik di Anugerah Skrin ke 6 pada tahun 2003.

Pelakon berbakat besar itu telah berlakon dalam puluhan drama dan yang terbaru adalah Rahsia Sebua Pengorbanan dan Kalau Kasih Masih Ada.


Jika anda ingin mendapatkan gambar - gambar terbaru artis Malaysia, indonesia, berita artis dan gossip artis terkini, daftarkan diri anda secara percuma. klik subscribe

No comments